2017 m.

Atliksime Jašiūnų dvaro sodybos rūmų tvarkybos darbus

2017 07 08

UAB „HSC Baltic“ su Šalčininkų rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį dėl Šalčininkų rajono kultūros paveldo objekto Jašiūnų dvaro sodybos rūmų restauravimo. Bus atlikti sienų tapybos, puošiančios 2-o aukšto skliautus, konservavimo ir restauravimo darbai, restauruoti lipdiniai, atlikti dekoratyvinių dangų (polichrominės medžio imitacijos ant lipdybinių durų ir langų apvadų, angokraščių, supraportų) konservavimo, restauravimo darbai, atliktas dekoratyvinių dangų (auksuotės) bei koklinių krosnių restauravimas. Darbai bus atlikti laikantis autentiškos atlikimo technologijos ir naudojant su istorinėmis suderintas medžiagas.
 
Nuo 1402 m. Jašiūnai kelis šimtmečius priklausė didikams Radviloms. 1811 m. iš Radvilų šį dvarą nupirko  Lietuvos Tribunolo kelių departamento viceministras Ignacijus Balinskis. Dvaro klestėjimo viršūnė – XIX a. antrasis ketvirtis. XIX a. pirmoje pusėje Jašiūnai buvo vienas didžiausių kultūros židinių Vilniaus krašte. Dažni Jašiūnų dvaro svečiai buvo Adomas Mickevičius,  poetas filaretas Tomas Zanas, poetas Antanas Odyniecas, biologas A. B. Jundzila ir kiti.  Iki šių dienų stovinčius Jašiūnų dvaro rūmus Sniadeckių iniciatyva projektavo architektas Karolis Podčašinskis (1790-1860). 1824 m. pagal Karolio Podčašinskio projektą senos dvarvietės vietoje pradėta Jašiūnų dvaro rūmų statyba, užsitęsusi 4 metus.
 
Rūmų fasadai vėlyvojo klasicizmo krypties. Rūmų interjerams būdingi klasicizmo ir rokoko bruožai. Pirmo ir antro aukšto patalpas dengia veidrodiniai skliautai. Poros pirmo ir beveik visų antro aukšto patalpų lubas puošia lipdinių dekoras: rozetės skliauto centre, aprėmintos lipdinių juostomis, puoštomis meandro ir giljošo motyvais. Rūmai buvo apšildomi židiniais ir koklinėmis krosnimis.
 
Šiuo metu Jašiūnų dvaras yra turistų traukos objektas, vertingas istorine praeitimi ir turtingas organizuojama veikla. Dvaro muziejus ir salės ne tik lankomos, bet ir pritaikytos konferencijoms bei kultūros renginiams, aprūpintos modernia technika. Pavasario – vasaros sezoną kai kurie renginiai persikelia į dvaro parką, mažąjį arba didįjį parterius.
 
Kviečiame aplankyti Jašiūnų dvaro muziejų, dvare vykstančius renginius, o nuo birželio mėnesio pamatyti mūsų restauruotas koklines krosnis, lipdinius, skliautus ir kitas autentiškai atkurtas detales.