2018 m.

Atidaryta nauja Lietuvos ambasada Italijoje

2019 03 29

UAB „HSC Baltic“ kartu su partneriais Delta Lavori SpA ir L‘OFFICINA baigė įrenginėti vieną įdomiausių ir gražiausių savo projektų - Lietuvos respublikos ambasadą Italijos respublikoje.
 
Patalpos yra Palazzo Blumensthil pastato, esančio Vittoria Colonna 1, 00193 Romoje, Italijos Respublikoje 4 aukšte ir užima visą aukštą. Palazzo Blumensthil pastatas yra valstybinės kultūros paveldo reikšmės objektas – architektūros paminklas. Bendras patalpų plotas – apie 640 kv. m., aukštis – apie 3,6 m.
 
Atliekant darbus buvo išsaugoti ir restauruoti paveldo objektai - tapybos elementai, židinys, keletas durų, keletas lipdinių, keraminės grindys, langai su langinėmis, lodžijos mediniai elementai ir kt. , įrengtos konsulinė, ambasadoriaus kabineto, darbuotojų zonos, reprezentacinės patalpos, posėdžių salė bei kitos patalpos (virtuvėlė, sanitariniai mazgai ir pan.). Patalpos yra erdvios, modernios, bet tuo pačiu buvo išsaugoti vertingi patalpose esantys kultūros paveldo objektai.
 
Palazzo Blumensthil rūmų patalpas Lietuva gavo kaip kompensaciją už tarpukario Lietuvos ambasados pastatą „Villa Lituania“, jį per Antrąjį pasaulinį karą perėmė šalį okupavusi Sovietų Sąjunga. Garsaus italų architekto Luca Carimini XIX amžiaus pabaigoje projektuotuose rūmuose Lietuvai atiteko visas ketvirtasis aukštas. Beveik 9 mln. eurų vertės patalpos Lietuvai 2013 metais perleistos 99 metams neatlygintinai naudotis su galimybe 2112 metais šį laikotarpį pratęsti.
 
Prezidentė Dalia Grybauskaitė, lankydamasi su oficialiu vizitu Italijoje, atidarė  Lietuvos ambasadą Romoje. Tarp ambasados svečių – ir buvęs Italijos premjeras, buvęs ES komisaras Mario Monti, asmeniškai prisidėjęs, kad 2013 m. būtų surastas Lietuvai priimtinas sprendimas, taip pat buvęs užsienio reikalų ministras Giolo Terzi, pasirašęs tarpvyriausybinį susitarimą dėl pastato perdavimo.
 
„Mūsų naujos ambasados atidarymas – tai dar viena istorinio teisingumo akimirka. Bendromis Italijos ir Lietuvos pastangomis pavyko išspręsti sudėtingą ambasados Romoje problemą, išlikusią ilgiems metams dar nuo sovietų okupacijos laikų“, – sakė šalies vadovė.